Érdekes ajánlatok

Facebook követők

Ha tetszik a blogom és naprakész információkat akarsz olvasni a témában, kérlek, nyomd meg a Tetszik gombot és kövess a Facebookon is!

 

Hirdetés

Címkék

adobe (61) apple (70) asztrofotó (135) bejelentés (27) blogtalk (62) bluechip (31) canon (281) computer emporium (23) d4 (21) d800 (43) dslr (266) e-m5 (27) eos (82) fényképezőgép (617) firmware (140) frissítés (33) fuji (56) fujifilm (166) full frame (23) fun (221) gopro (21) hasselblad (22) iphone (40) kamera (28) kiegészítő (78) kodak (21) kompakt (84) középformátum (20) leica (68) linkajánló (185) m4/3 (186) mars (25) memóriakártya (30) milc (383) nap képe (45) nasa (55) nikkor (42) nikon (359) objektív (353) olympus (260) om-d (46) om d (20) panasonic (141) pen (29) pentax (57) photokina (25) photoshop (41) pletyka (339) polaroid (20) portréfotó (25) promóció (22) samsung (58) sigma (40) sony (157) szabadalom (35) szenzor (41) szoftver (91) tamron (21) tippek és trükkök (21) tudástár (113) vaku (21) vanguard (24) videó (35) x100s (20) Címkefelhő

MLZphoto - a blogról

„Újdonságok a digitális fényképezőgépek világából - cikkekkel, hírekkel, érdekességekkel. Asztrofotózás, gyermekfotózás, tárgyfotó, portrék, pletykák és tények a terítéken.” - A bloghoz tartozó Flickr oldal itt található.


Miklósi László - a szerző

Naptár

április 2014
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  <
1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30

Vyacheslav Mishchenko ukrán fotós hangulatos makró felvételekkel mutatja be a puhatestűek (ok, csigák) magánéletét. Soha nem hittük volna, mennyire érzéki és változatos lehet (látszólag legalábbis) eme apró házas testűek élete; a fotós kitartóan, türelmes munkával kapta lencsevégre, ahogyan a kis lények átverekedik magukat mindennapjaik akadályain, mint például pocsolyákon, ágakon, bokrokon, leveleken, virágokon.. A művész honlapján további érdekes és szép fényképeket láthatunk más témában is. (Forrás: mymodernmet.com)

Címkék: csiga makrofotó csigák élete vyacheslav mishchenko

Szólj hozzá!

1991-ben a NASA egy módosított Nikon F3 vázat küldött fel az űrbe, amit egy kis Kodak CCD-vel szereltek fel. A Hawkeye II névre keresztelt szerkezet még külső feldolgozó egységgel rendelkezett, ami RS-232 porton keresztül kommunikált a vázzal. Később a Kodak ezt a hibrid technológiát módosítva alkotta meg a DCS rendszerét, amiből az első, kereskedelemben elérhető digitális fényképezőgép lett.

hawkeye2.jpg

Csak hogy legyen némi viszonyítási alapunk, hogy milyen régen is volt mind ez: egy éve érettségiztem, 1991-ben jelent meg a Linux, az Apple kiadta a System 7 rendszert Macintoshra, és a floppy volt a domináns adathordozó médium. Lenti videóban látható a Nikon F3-Kodak Hawkeye II működése és röviden magyarázatot is kapunk a szerkentyű funkcióiról. (Forrás: dpreview.com)

Címkék: nasa kodak nikon dslr f3 hawkeye ii

Szólj hozzá!

Kwon O Chul, egy koreai asztrofotós olyan star lapse filmet tett le elénk az asztalra, amitől nyitva maradt a szám, miközben teljes képernyőre kirakva ámultam, bámultam és csodáltam a természet szépségét és a mesterien összerakott kockákat. Nem akarok többet rizsázni, akit a részletek érdekelnek, az úgyis elolvassa az illető vimeo oldalán – íme, a film:

odyssey.jpg

Címkék: asztrofotó time lapse star lapse kwon o chul

Szólj hozzá!

A Google Camera alkalmazáson belül most már elérhetővé vált az utólagos szelektív élességállítás is. Aki rendelkezik olyan kamerás okostelefonnal vagy táblagéppel, melyen az Android OS 4.4-es (vagy újabb) változata fut, az örülhet, mert immár nincs szüksége külön fényképezőgépre (pl. Lytro), hogy utólag élesíthető képeket lőhessen. Mit jelent ez? Tegyük fel, lencsevégre kapsz egy szép tájképet, amin utólag veszed észre, hogy az előtérbe pont beszökkent egy szép őz, vagy egy kis nyúl (húsvét, ugye, pont rakta a színes tojásokat a fűbe..). Igen ám, de egy hagyományos képen csak a háttér, azaz a táj lesz éles, a nyuszi (vagy a vadászok kedvéért az őz) elmosódva fog megjelenni. No, a Google Camera alkalmazással olyan interaktív képeket készíthetünk, ahol utólag mi magunk dönthetjük el egy csúszka segítségével, hogy a háttér (a táj), vagy az előtér (az állat) legyen éles.

lytro1.jpglytro2.jpg

A Lens Blur különböző algoritmusok alkalmazásával képes arra, hogy akár nagyméretű optikai rendszereket helyettesítsen, melyeknek sokkal nagyobb a rekesznyílásuk, mint az okostelefonba, vagy táblagépbe szerelt kameráé. Ehhez azonban a rendszernek több képet kell készítenie, melyekből az algoritmusok segítségével egy 3D-s modellt hozhat létre. A térbeli modell alapján az alkalmazás majd kiszámítja a téma minden pontjának mélységélességét (távolságát), melyek alapján később utólagosan lehetővé válik az élességi pont kiválasztása. A fotósnak ehhez képalkotáskor csupán egy enyhe felfelé ívelő mozgást kell végrehajtania okostelefonjával/táblagépével. Lenti képen az elmélet működése látható: balra a nyers input fotók egyike, középen a „mélységélességi térkép” (a világosabb terület messzebb, a sötétebbek közelebb vannak), míg jobbra a „késztermék” látható. (Forrás: fstoppers.com)

lytro3.jpg

Címkék: google lytro google camera lens blur szelektív élességi pont

3 komment

A Tripontnak köszönhetően most bárkinek lehetősége van arra, hogy megnézze és kipróbálja a PhaseOne egyik kiváló középformátumú digitális hátfalát, az IQ250-t egy 645 DF+ vázon. A lehetőség április 22-ig áll, csupán egy telefonos előzetes egyeztetésre van szükség hozzá. Érdeklődők hívják a 06-1-808-9888-as telefonszámot, vagy írjanak az info@tripont.hu email-címre.

phase.jpgKattints a nagyobb képhez!

Címkék: phaseone tripont iq250 próbanapok

Szólj hozzá!

A mai nap képéhez sok magyarázat nem szükséges szerintem, talán ilyen lehetett a hetvenes évek GoPro kaland-sisak kamerája :) A fotót egy ismerősöm adta, a forrás számomra ismeretlen.

10259395_10202984667194264_453463447_n.jpg

Címkék: fun nap képe gopro hetvenes évek sisakkamerája

Szólj hozzá!

Aki kedveli New Yorkot, az örökké pezsgő, sosem alvó várost, az mindenképp nézze meg Geoff Tompkinson hyperlapse kisfilmjét! Ha már jártál ott, azért, ha még nem, akkor azért. Az illető honlapján még több jóság látható!

>New York Noir from geoff tompkinson on Vimeo.

Címkék: film hyperlapse geoff tompkinson new york noire

Szólj hozzá!

Megjelent a Nikon Capture NX 2.4.7-es változata, ami máris letölthető a Nikon honlapjáról (132 dollár a szoftver ára). A frissítés azonban nem mindenkinek lesz ínyére, ugyanis apró hibajavítások és új fényképezőgépek RAW fájljainak támogatása mellett a Nikon úgy döntött, megszünteti a MS Windows XP támogatását – szóval óvatosan a letöltéssel azoknak, akik még Windows XP alatt használják a Capture NX-et. Íme, a hibajavítási és RAW fájl támogatási lista:

3918909813.png

  • A Nikon 1 V3 és Coolpix S810C nyers fájlok támogatása beépítésre került,
  • A Microsoft Windows XP támogatása megszűnt,
  • Javítva: az „Auto Distortion Control” nem lépett életbe egyes fényképezőgépek képein, illetve nem jelent meg a szerkesztési lista („Edit List”) „Camera & Lens Correction” szekciójában az „Auto Distortion”,
  • Javítva: ha a Capture NX 2.4.5-ös vagy egy korábbi változatában megnyitottunk, majd elmentettünk egy RAW képet, akkor annak a fehéregyensúllyal kapcsolatos beállításai megváltozhattak.

Ugyanígy letölthető a Nikon ViewNX 2.9.2, amiben hasonló változások léptek életbe, mint a Capture NX-ben: megszűnt a MS Windows XP támogatása és beépítésre került a Nikon 1 V3 és a Coolpix S810C nyers fájljainak támogatása.

Címkék: szoftver nikon viewnx capture nx

Szólj hozzá!

Szép új jövő előtt állnánk? Egyre több az olyan miniatűr kütyü, aminek segítségével videót és/vagy állóképet vehetünk fel anélkül, hogy arról tudomást szerezne a környezetünk. Szép példa erre például a Google Glass, ami nem is olyan régen vált végre bárki által megvásárolhatóvá. Kétségkívül van létjogosultsága ezeknek a szerkezeteknek, s nem mindenki kémkedésre és leskelődésre használja, de sajnos nem zárható ki az illegális, vagy etikátlan alkalmazásuk sem. És – persze – nem árt némi egészséges „üldözési mánia” sem, hiszen ki tudja, mikor és hol használhatják fel arcképünket, hangunkat ellenünk.

googlecontact3.png

A Google a Glass után szintet kíván lépni, s mint a hagyományos szemüveg, úgy ez az eszköz is kisebb, testközelibb lehet a technológiák, gyártási folyamatok fejlődésével. Talán már nem is kell sokat várnunk, mire piacképessé válik a Google kontaktlencséje, amire mostanság adtak be szabadalmi keresetet. Az „okos kontaktlencsében” egy, vagy akár több kamera is lehet majd, melyekkel elsősorban a gyengénlátókat szeretné mindennapi életükben segíteni az óriásvállalat. Míg az orvosi alkalmazása ennek a jövőbeli technológiának igen örvendetes, azért felmerülnek aggályok a privátszféra radikális csökkenésére vonatkozóan, ha a Google ezen terméke megvalósulna és a hagyományos kereskedelembe kerülne, mint szórakoztatóelektronikai cikk. (Forrás: connect.dpreview.com)

Címkék: google google glass okos kontaktlencse kontaktlencse fényképezőgép

Szólj hozzá!

2014. április 16. 00:04

A Telihold és a Mars

MLaca  |  3 komment |  facebook komment

Ma este lencsevégre kaptam a Teliholdat és a Marsot. Mivel már nincsen távcsövem, ezért csupán egy ekvivalens 600 milliméternyi gyújtótávolságú objektívvel tudok kitekinteni az égre. Lenti montázs 100%-os képkivágásokat mutat, azaz ennyire „csirke” ez a gyújtótávolság. Ahhoz, hogy a Marsból rendesen látni is lehessen valamit, valóban 5-6000 mm gyútávra lenne szükségem, ami egy 1200 mm-es távcsőnél egy 10-12 mm-es okulár használatát tenné szükségessé.

marshold.jpgKattints a nagyobb méretű (100% méretarányú) képhez

Címkék: mars asztrofotó hold

3 komment